Ryby prosto z morza

Aktualności

< Zobacz pozostałe wpisy

26 02.2020

Wild Fish, czyli sposób na makrelę

Wild Fish to nowa linia produktów na bazie bardzo popularnej wśród Polaków ryby - makreli. Wild Fish to ryby w puszce charakteryzujące się bardzo krótkim składem oraz sprawdzonym pochodzeniem surowca, a także… niezwykle prostą zalewą

 

Makrelę zazwyczaj jemy wędzoną, z dodatkami lub w sałatkach. Świeża – z uwagi na niewielką dostępność w sklepach – to rzadszy wybór, choć smakowo – z całą pewnością doskonały. Makrela to tłusta ryba, zdobywająca coraz większa popularność nie tylko ze względu na smak, ale też i walory prozdrowotne.
Makrela stanowi m.in. źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Nasz organizm sam nie potrafi ich wyprodukować, dlatego musimy kwasy te przyjmować razem z dietą. Mięso makreli to również bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, a także selenu - pierwiastka, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Jest on bowiem silnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni nas przed nadmiarem wolnych rodników i ma działanie przeciwnowotworowe. Selen ponadto wspiera pracę tarczycy, zwiększa płodność oraz wspiera układ odpornościowy.
Zalety makreli powiększa obecność witaminy D, której większości z nas zwykle brakuje w organizmie, szczególnie w okresie zimowym. Obowiązkowo więc powinniśmy suplementować witaminę D oraz dbać o to, by była obecna w tym co jemy.
Gdzie szukać źródła dobrych makreli, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, pochodzących z pewnych źródeł ryb? Otóż dietetyk znajdzie je w prawie każdym sklepie, jeśli wnikliwie sprawdza, co znajduje się na półkach. A ostatnio znaleźć tam można makrele Wild Fish, czyli ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów, zalane jedynie wodą z solą morską i… zamknięte w puszce.
Produkty Wild Fish to z pewnością godna rozważenia propozycja dla każdego, kto chciałby wprowadzić do diety makrele. Ryby w puszce, wbrew obiegowym mitom, to produkty bez konserwantów (nie potrzebują ich, bo puszka to nic innego jak sposób na dłuższe przechowywanie żywności), i w dodatku większość puszek wykonywana jest już bez BPA (bisfenolu A). Zalety jedzenia ryb z puszek są podkreślane nie tylko przez dietetyków, ale też i naukowców. Morski Instytut Rybacki (państwowa jednostka badawcza) zalicza ryby i przetwory rybne, w tym ryby z puszki, do żywności o właściwościach funkcjonalnych. Co to znaczy? Żywność funkcjonalna to taka, która oprócz wartości odżywczych, ma udowodniony, pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W przypadku ryb z puszki czynnikiem kwalifikującym je do żywności funkcjonalnej są kwasy Omega-3.
Tych z całą pewnością nie zabraknie w makrelach Wild Fish, tym bardziej że z uwagi na obecność wodnej zalewy (w przeciwieństwie do zalew na bazie oleju), kwasy Omega-3 pozostają w mięsie i nie przenikają do zalewy. Ewentualna utrata Omega-3 w procesie przetwarzania ryb (a właściwie ich gotowania, bowiem ryba w puszce poddawana jest po prostu bardzo wysokiej temperaturze) jest na tyle nieznacząca, że wciąż produkty te zachowują wysokie walory funkcjonalne, a są na wyciągnięcie ręki.
Autor: Monika Sellimi