Ryby prosto z morza

Aktualności

< Zobacz pozostałe wpisy

29 01.2020

Zaskocz gości rybnymi przekąskami, jakich jeszcze nie jedli!

Święta, Sylwester, karnawał – każda z tych okazji sprzyja spotkaniom i celebrowaniu niecodziennych dań. Zaskocz gości dzięki przekąskom z rybami Graal, które przygotujesz w kilka minut!

Tuńczyk Graal na łódeczkach cykorii – pobudź apetyt na nowe smaki

Spotkanie przy stole to fantastyczna okazja, by poeksperymentować ze sposobem podania nawet najprostszych potraw. Efektownie udekorowane, potrafią zrobić naprawdę duże wrażenie. Nie musi to jednak oznaczać długiego czasu przygotowania. Znakomitym przykładem jest lekka sałatka z tuńczyka Graal serwowana na liściach cykorii. Dlaczego warto wypróbować ten przepis? To pełne witamin i mikroelementów warzywo pobudza apetyt, więc dobrze sprawdzi się jako przystawka. By przygotować sałatkę, wystarczy puszka Graal Tuńczyk kawałki w sosie własnym, pokrojony seler naciowy i czerwona cebula. Składniki należy połączyć, a następnie polać sosem.

Jak go przygotować? Trzeba wymieszać kilka łyżek majonezu, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Czas na gwóźdź programu, czyli liście cykorii. Podziel je, umyj i osusz, a następnie ułóż na nich sałatkę rybną. Całość można dodatkowo udekorować świeżymi ziołami.

Zdrowa pizza z tuńczykiem Graal – imprezowy klasyk w nowym wydaniu

Niejedna impreza nie może obejść się bez pizzy. Wciąż pokutuje jednak przekonanie, że nie jest to jedzenie, które można zaliczyć do najzdrowszych. Co więcej, nadal często chętnie zamawiane jest na wynos. Warto jednak zaskoczyć gości i przygotować samodzielnie pizzę złożoną ze zdrowych i sprawdzonych składników takich jak morskie ryby Graal. Dlaczego warto jeść ryby pod każdą postacią, również w pizzy? To bogate źródło wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo ryby morskie zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Słynne omega-3 i omega-6 nie tylko pozytywnie wpływają na odporność, lecz także poprawiają kondycję włosów i skóry.

Jak zatem przyrządzić pizzę ze zdrowymi dodatkami w postaci ryby Graal? Przygotuj ciasto na pizzę albo wykorzystaj gotowy placek. Posmaruj go sosem pomidorowym lub ketchupem. Pokrój pieczarki, cebulę i paprykę, po czym równomiernie rozłóż na placku. Następnie odsącz puszkę Graal Tuńczyk kawałki w sosie własnym i ułóż rybę na pizzy. Obficie posyp ulubionymi ziołami, na przykład bazylią czy oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Na pizzy rozrzuć starty ser i ponownie wstaw do piekarnika na kilka minut.

Grillowana makrela Graal na liściach rukoli – aromatyczne wspomnienie lata

Zimowe miesiące to czas, w którym swoje pięć minut mają produkty marynowane, kiszone czy konserwowe. Tęsknota za latem, zielonymi warzywami i orzeźwiającymi smakami pozostaje jednak niezmienna. Dlaczego by więc nie zaskoczyć gości sałatką, która choć na chwilę przeniesie ich do pełnych słońca wspomnień? Oto prosty przepis na romantyczną kolację lub party w gronie znajomych.

W miseczce połącz maślankę, chrzan i majonez w równych proporcjach. Dopraw solą pieprzem, oliwą z oliwek i posiekanym szczypiorkiem. Na dużym talerzu lub półmisku rozmieść równomiernie rukolę i pokrojone w słupki zielone jabłko. Na wierzch wlej ¾ przygotowanego wcześniej dressingu. Na zielonych liściach ułóż odsączone Graal Grillowane filety z makreli w oleju o smaku cytrynowym. Polej resztą dressingu i przypraw świeżo zmielonym pieprzem.