Graal > Przepisy > Śledź > Śledź w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledź w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki

  • 3 puszki filetów ze śledzia w oleju GRAAL (3 x 170 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka (płaska) suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 całe ziela angielskie
  • pieprz
  • olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie

Suszone pomidory kroimy w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy pomidory z czosnkiem, kaparami, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Na dnie słoika umieszczamy kilka łyżek przygotowanej mieszanki, na niej układamy kawałki odsączonego fileta ze śledzia, na rybę ponownie kładziemy suszone pomidory i tak dalej do wykończenia składników. Całość zalewamy oliwą, która pozostała z suszonych pomidorów. Słoik ze śledziami umieszczamy w lodówce na 1 dobę.

Przepis z bloga Kuchnia Marty

Zobacz także