Graal > Przepisy > Makrela > Pizza z filetem z makreli, serem, oliwkami i kukurydzą

Pizza z filetem z makreli, serem, oliwkami i kukurydzą

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej;
  • 5 g drożdży;
  • 3/4 łyżki soli;
  • 3/4 łyżki cukru;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 250 ml letniej przegotowanej wody;

Dodatki:

  • 2 puszki GRAAL Filety z makreli z papryczką piri-piri w oleju 170g;
  • 500 g sera mozzarella w bloku;
  • mała puszka kukurydzy;
  • kilkanaście czarnych oliwek;
  • ketchup.

Przygotowanie

Kamień do pizzy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto (przez ok. 10 minut). Polewać ciasto oliwą i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Podzielić ciasto na 4 równe części. Oprószyć mąką. Wałkować placki o średnicy ok. 30 cm. Nałożyć i rozsmarować ketchup. Zetrzeć mozzarellę. Ułożyć pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek. Włożyć pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany kamień na około 15 minut.

Przepis z bloga Kulinarny świat Konczi i Szpileczki

Zobacz także