Graal > Przepisy > Sardynki > Sałatka z kaszą Bulgur i ciecierzycą

Sałatka z kaszą Bulgur i ciecierzycą

Składniki

  • 200 g suchych ziaren ciecierzycy
  • pół szklanki kaszy bugur - 50 g,
  • 1 puszka sardynek w oleju roślinnym firmy Graal - 110 g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 owoc granatu,
  • 1 nieduża cebula czerwona - 30 g,
  • garść oliwek,
  • garść listków mięty,
  • pół limonki,
  • przyprawy: listek laurowy, kminek rzymski mielony, słodka mielona papryka, mielona kolendra, cynamon, kardamon mielony, gałka muszkatołowa, pieprz i sól.

Przygotowanie

Nasiona ciecierzycy zalej na noc wodą w objętości dwa razy większej, następnego dnia przepłucz świeżą wodą kilkakrotnie, odcedź, wrzuć na lekko osolony wrzątek z listkiem laurowym i gotuj do miękkości bez przykrycia. Kaszę bugur przesyp do niedużej miseczki, zalej wrzącą wodą, ale tylko tak, by woda ją zakryła, przykryj talerzykiem i odczekaj aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę. Cebulę pokrój w cienkie krążki. W jednym naczyniu wymieszaj ciecierzycę, kaszę bulgur, nasiona granatu, posiekane drobno listki mięty, cebulę i oliwki. Polej oliwą z oliwek, dodaj przyprawy wg uznania, zamieszaj. Sardynki poukładaj na sałatce. Całość skrop sokiem z limonki.

Przepis pochodzi z bloga: Fantazje Smaku

Zobacz także