Graal > Przepisy > Tuńczyk > Ryż z pikantnym tuńczykiem Salatino Express

Ryż z pikantnym tuńczykiem Salatino Express

Składniki

  • 100 g ryżu parboiled z dzikim (1 woreczek)
  • 2 puszki Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek Graal (2 x 160 g)
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki słodkiej kukurydzy
  • 2 łyżki posiekane zielonej pietruszki
  • 1 garść mieszanki jarmużu i szpinaku

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo).

Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły, ale nie zostawiamy go na ogniu zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów całość mieszamy. Kolejno dodajemy kukurydzę, mieszamy. Na koniec dodajemy zielone dodatki – zieloną pietruszkę i garść mieszanki jarmużu i szpinaku. Lekko mieszamy i podajemy póki danie jest ciepłe (choć na zimno smakuje równie dobrze).

Przepis z bloga Słodkie okruszki

Zobacz także