Ryby prosto z morza

Przepisy na dziecięce Graalki

< zobacz pozostałe

Klopsiki rybne z makreli z keczupem

Klopsiki rybne z makreli z keczupem

Składniki:

  • 3-4 opakowania GRAALKI Fileciki z makreli w sosie pomidorowym a’la ketchup 100 g
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (klejącego – jak do risotto lub do sushi)
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól
  • Pieprz biały (opcjonalnie)
  • Mąka do panierowania
  • Jajko do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Ulubiony keczup

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchewkę obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę, potem dodajemy marchewkę i przesmażamy, aż będzie miękka. Doprawiamy lekko solą, studzimy.

Fileciki z makreli oddzielamy od sosu (może go trochę zostać na rybie), następnie rybę bardzo dokładnie rozgniatamy na pastę. Dodajemy jajko, cebulę z marchewką i posiekaną bazylię, mieszamy. Zaczynamy stopniowo dodawać ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą. Z masy powinno się dać uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli jest za sucha – dodajemy trochę sosu z makreli. Jeśli za rzadka – więcej ryżu.

Kulki panierujemy – w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Odsączamy na papierze kuchennym, podajemy z keczupem.