Ryby prosto z morza

Przepisy na dziecięce Graalki

< zobacz pozostałe

Zapiekanka z makreli w pomidorach i ziemniaków

Zapiekanka z makreli w pomidorach i ziemniaków

Składniki:

  • 3-4 opakowania GRAALKI Fileciki z makreli w sosie pomidorowym a’la pizza 100 g
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • 3-4 ziemniaki (mączne, typ kulinarny B lub C)
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g ostrego sera żółtego typu cheddar
  • 1/4 kostki (50 g) masła + ekstra do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • Sól
  • Pieprz biały (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i selera obieramy, myjemy i osuszamy. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, selera kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie masła, aż warzywa będą bardzo miękkie. Dodajemy fileciki z makreli razem z sosem i puszkę pomidorów, mieszamy. Gotujemy, aż sos pomidorowo-rybny będzie gęsty, doprawiamy solą i (opcjonalnie) pieprzem.

Gdy sos się redukuje, ścieramy ser żółty na tarce na dużych oczkach, a w osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy i odparowujemy. Następnie ubijamy je i dodajemy do nich masło, śmietanę oraz połowę sera, dokładnie mieszamy.

W natłuszczonym naczyniu do zapiekania (lub indywidualnych kokilkach, opcjonalnie) rozkładamy sos rybno-pomidorowy, a następnie purée ziemniaczane. Wierzch posypujemy pozostałym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około pół godziny, aż ser się zrumieni.

Uwaga przy podaniu zapiekanki w kokilkach – są gorące!