Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Bagietka ze śledzikiem w słodkim sosie z suszoną śliwką i migdałami

Bagietka ze śledzikiem w słodkim sosie z suszoną śliwką i migdałami

Składniki:

  • 3 opakowania śledzika w słodkim sosie z cebulką i rodzynkami 110 g Graal
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • Cukier (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • Kawałki bagietki
  • Masło (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śliwki przekładamy do małego rondelka i zalewamy taką ilością wody, aby prawie przykryła śliwki. Odstawiamy na 10 minut, następnie zagotowujemy i rozgotowujemy na papkę, którą miksujemy na gładko z olejem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem młotkowanym z kolendrą i cynamonem (opcjonalnie). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, 3/4 dodajemy do sosu śliwkowego.

Bagietkę smarujemy masłem, rozprowadzamy sos śliwkowy, układamy na wierzch kawałki śledzia i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi.

Pliki do pobrania: