Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Chrupiące warzywa ze śledziem w orientalnym sosie

Chrupiące warzywa ze śledziem w orientalnym sosie

Składniki:

  • 2 opakowania śledzika w orientalnym sosie z chińskimi warzywami 110 g Graal
  • 1 marchewka
  • 1 mała biała rzepa (lub 2 kalarepki)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 100 g blanszowanego zielonego groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
  • 1 średnia szalotka
  • 2-cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • Kiełki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 doniczki kolendry
  • Sól

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy (lub obieramy), myjemy, osuszamy. Marchewkę, rzepę i ogórka obieraczką do warzyw kroimy we wstążki, przekładamy na duży talerz. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Sezam prażymy na suchej patelni, odstawiamy.

Imbir i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach, następnie mieszamy w miseczce z sosem sojowym, cukrem, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Listki kolendry siekamy.

Warzywa rozdzielamy na porcje, dodajemy kiełki, skrapiamy sosem, na wierzch układamy porcje śledzia w orientalnym sosie, posypujemy kolendrą.

Pliki do pobrania: