Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Pasta śniadaniowa ze śledziem w pomidorach i oliwkami

Pasta śniadaniowa ze śledziem w pomidorach i oliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów ze śledzia w sosie pomidorowym 170 g Graal
  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • Kilkanaście zielonych oliwek
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • Kilka cebulek perłowych z zalewy
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • Tosty lub grzanki

Przygotowanie:

W misce rozdrabniamy widelcem twaróg – jeśli jest bardzo suchy, dodajemy śmietanę lub jogurt. Oliwki odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno siekamy (możemy użyć malaksera). Oliwki, cebulki perłowe, szczypiorek oraz sos ze śledzi dodajemy do twarogu, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojonego w małą kostkę śledzia i mieszamy.

Podajemy na świeżo przygotowanych tostach lub grzankach.

Pliki do pobrania: