Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Placki podane ze śledziem i kwaśną śmietaną

Placki podane ze śledziem i kwaśną śmietaną

Składniki:

 
  • 60 dag ziemniaków mączystych
  • 30 dag marchewki
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie - zależy to od gatunku ziemniaków)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  •  
  • Składniki do dekoracji:
  • 2 puszki GRAAL WILD FISH Filety ze śledzia w wodzie z solą morską 120g
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • koperek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy na 5 minut i porządnie odciskamy. Mieszamy z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy placuszki, aż się z obu stron zarumienią. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C. Pieczemy około 10 minut.

Śledzie kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na upieczonych plackach. Dokładamy kleksa śmietany i posypujemy koperkiem.

Pliki do pobrania: