Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Placki ziemniaczane ze śledziem w sosie pomidorowym

Placki ziemniaczane ze śledziem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 opakowania filetów ze śledzia w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 120 g Graal
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Olej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Tabasco
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Na początek smażymy placki ziemniaczane: obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na czystą materiałową ściereczkę kuchenną i odciskamy z wody. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy placki z dwóch stron na średnim ogniu, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierze kuchennym.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, oddzielamy łodyżki od listków, 3/4 siekamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy 2 krople Tabasco oraz posiekaną część natki, mieszamy.

Na plackach układamy bitą śmietanę, na niej pokrojone kawałki śledzia w sosie pomidorowym i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Pliki do pobrania: