Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Pumpernikiel ze śledziem na słodko i pieczonym burakiem

Pumpernikiel ze śledziem na słodko i pieczonym burakiem

Składniki:

  • 2 opakowania Słodka tajemnica - Śledziowe fileciki w słodkim sosie z rodzynkami 110 g Graal
  • 1 nieduży podłużny burak
  • Cytryna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Pumpernikiel
  • Masło
  • Sól

Przygotowanie:

Buraka szorujemy, osuszamy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około godzinę – aż burak będzie upieczony i miękki. Wyjmujemy z pieca, studzimy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy buraka we wstążki.

Koperek myjemy i osuszamy, oddzielamy od łodyżek, siekamy. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na pół. Z jednej połówki kroimy ultra cieniutkie plasterki.

Kromki pumpernikla smarujemy masłem, układamy na nich wstążki buraka, oprószamy lekko solą, następnie dodajemy plasterki cytryny i posypujemy koperkiem. Na wierzch kładziemy kawałki śledzia w słodkim sosie z rodzynkami, skrapiamy do smaku miodem i sokiem z drugiej połówki cytryny. Możemy udekorować koperkiem.

Pliki do pobrania: