Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Sałatka à la nicejska ze śledziem w sosie pomidorowym

Sałatka à la nicejska ze śledziem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 3 opakowania śledzika w sosie pomidorowym z kaparami i suszonymi pomidorami 110 g Graal
  • 1-2 sałaty rzymskie (2 jeśli „baby”)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 fileciki anchois
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 słoika (75 g) czarnych oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Liście sałaty myjemy i osuszamy, jajka obieramy i dzielimy w ćwiartki. Pomidorki myjemy, osuszamy. Oliwki odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na w cienkie półplasterki. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy w ćwiartki. Anchois rozcieramy w moździerzu z oliwą.

Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy cebulę, pomidorki, jajka, oliwki i skrapiamy oliwą z anchois, na wierzch układamy śledzika w sosie pomidorowym z kaparami suszonymi pomidorami, obok układamy ćwiartki cytryny, którymi indywidualnie skrapiamy sałatkę dla przełamania smaku.

Pliki do pobrania: