Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Sałatka śledziowo-ziemniaczana z pomidorami i kaparami

Sałatka śledziowo-ziemniaczana z pomidorami i kaparami

Składniki:

  • 2 opakowania filetów ze śledzia w sosie pomidorowym 120 g Graal
  • 3 mięsiste pomidory (ok. 250 g)
  • 2/3 słoiczka (ok. 40 g) kaparów - z zalewy lub solonych
  • 3 ugotowane średniej wielkości ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A)
  • 1 szalotka
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sól
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kapary odsączamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Natkę myjemy, osuszamy, odrywamy listki od łodyżek, siekamy. Sok z cytryny łączymy z oliwą.

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski razem z sosem. Dodajemy pozostałe składniki: pomidory, kapary, ziemniaki, szalotkę, natkę oraz sos i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pliki do pobrania: