Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Śledź po skandynawsku w sosie musztardowo-koperkowym

Śledź po skandynawsku w sosie musztardowo-koperkowym

Składniki:

  • 2 opakowania filetów ze śledzia w oleju roślinnym 120 g Graal
  • 2 łyżki musztardy z dodatkiem miodu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
  • Ok. 60 ml oleju (łącznie z olejem z puszki)
  • 1 pęczek koperku
  • Kilka kromek ciemnego żytniego pieczywa
  • Masło (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Koperek myjemy, osuszamy i oddzielamy od grubych łodyżek, siekamy. W misce łączymy musztardę z miodem, octem i koperkiem, mieszamy. Filety z puszki kroimy w małe kawałki i dodajemy razem z olejem do sosu, łączymy ze sobą. Podajemy z ciemnym pieczywem żytnim.

Pliki do pobrania: