Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Kanapka z makrelą i grillowanym mango

Kanapka z makrelą i grillowanym mango

Składniki:

  • 1 opakowanie Filetów z makreli w sosie pieprzowym z pieprzem marynowanym 170 g Graal
  • 2 duże kromki chleba typu wiejskiego na zakwasie
  • 1 dojrzałe nieduże mango
  • 1/3 doniczki kolendry
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • Płatki chili (opcjonalnie)
  • Masło (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mango myjemy, obieramy i kroimy w ok. 0,5-cm plastry. Miód łączymy z sokiem z cytryny, listki kolendry lekko siekamy.

Kromki chleba smarujemy masłem z dwóch stron i opiekamy na złoto na rozgrzanej patelni grillowej, odkładamy. Na tej samej patelni na trochę zwiększonym ogniu grillujemy plastry mango.

Na grzankach układamy grillowane mango, posypujemy płatkami chili (opcjonalnie), układamy filety z makreli, skrapiamy sosem miodowo-cytrynowym i posypujemy kolendrą.