Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Klopsiki ziemniaczano-rybne

Klopsiki ziemniaczano-rybne

Składniki:

  • 1 puszka GRAAL Filety z makreli w wodzie z cytryną i pieprzem 110g
  • ok. 200g ziemniaków
  • pęczek dymki
  • ¼ średniej cebuli
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki. Makrelę odsączamy z zalewy i wraz z ziemniakami ugniatamy widelcem. Cebulę ścieramy na tarce - na małych oczkach, a pęczek dymki kroimy na drobną kostkę. Cebulę i dymkę dodajemy do rybno-ziemniaczanej masy, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Moczymy ręce w zimnej wodzie i z masy formujemy okrągłe klopsiki.

Obtaczamy je w mące i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po 15 min. przewracamy na drugą stronę.