Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Makaron z grillowaną makrelą i cukinią

Makaron z grillowaną makrelą i cukinią

Składniki:

  • 2 opakowania grillowanych filetów z makreli w oleju o smaku cytrynowym 120 g Graal
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Makaron typu spaghetti, fusilli (świderki), farfalle (kokardki)

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5-cm kostkę, odstawiamy. Cytrynę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Natkę myjemy, osuszamy, oddzielamy łodyżki od listków. 3/4 natki siekamy.

W dużej misce, do której zmieści się też ugotowany makaron, lekko rozgniatamy filety z makreli odsączone z oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę, łyżeczkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Całość delikatnie mieszamy, dolewamy olej cytrynowy z puszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2 minuty przed zakończeniem gotowania, dodajemy do niego cukinię. Po ugotowaniu odlewamy pół szklanki wody z gotowania, a makaron z cukinią odsączamy i dodajemy do miski z makrelą. Mieszamy, posypujemy pozostałą natką i otartą skórką z cytryny.