Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

Spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

Składniki:

  • 2 opakowania filetów z makreli bez skóry w sosie pomidorowym 110 g Graal
  • 1/2 słoika (ok. 100 g) zielonych oliwek
  • 1/2 słoika (ok. 75 g) czarnych oliwek
  • 1 słoiczek (60 g) kaparów w zalewie lub solonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • 1 karton (500 ml) passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • 2 ostre papryczki (lub płatki chili)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Oliwa
  • Spaghetti

Przygotowanie:

Oliwki i kapary odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Z umytych i osuszonych ostrych papryczek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Natkę myjemy i osuszamy, oddzielamy łodyżki od listków. Listki siekamy.

Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie przez około minutę przesmażamy czosnek, potem dokładamy posiekane oliwki z kaparami i chili. Przesmażamy, mieszając od czasu do czasu, ok. 4 minuty. Następnie dodajemy anchois i przesmażamy, aż fileciki się rozpadną. W kolejnym kroku filety z makreli razem z sosem, całość mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy, 3/4 natki i gotujemy, aż 1/3 sosu odparuje.

Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlewamy.

Makaron podajemy z sosem, posypany pozostałą natką pietruszki.