Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Tacos z makrelą i z frytkami z batatów

Tacos z makrelą i z frytkami z batatów

Składniki:

  • 2 puszki GRAAL Filet z makreli, pomidorowy sos BIO 120g
  • 2 bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 6 placków do tacosów
  • 1 duży pomidor
  • 1 sałata rzymska baby
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bataty kroimy na frytki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Redukujemy temperaturę do 180°C i wstawiamy blachę do pieca. Pieczemy przez około 25-30 minut lub do momentu, aż frytki będą z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W trakcie pieczenia cebulę kroimy w piórka, pomidora w kostkę, a sałatę dzielimy na liście. Kolendrę grubo siekamy. Makrelę wyjmujemy z puszek na talerzyk i dzielimy na mniejsze części. Pozostały w puszkach sos mieszamy z majonezem i szczyptą chilli.

Na plackach układamy liść sałaty, kawałek makreli, piórka cebuli oraz kostki pomidora. Posypujemy kolendrą i polewamy sosem.

Podajemy z frytkami z batatów.