Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Tarta z makrelą, pomidorami i porem

Tarta z makrelą, pomidorami i porem

Składniki:

  • 2 puszki GRAAL Kuchnie Świata Filety z makreli z nutą oliwy i oliwkami 120 g
  • 1 opakowanie ciasta kruchego na tartę
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie śmietanki 22%
  • 10 dag sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, na który nakładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. Czosnek, cebulę i pora obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy warzywa, aż lekko zmiękną. W misce roztrzepujemy jaja ze śmietaną, dodajemy tarty ser i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód przekładamy warzywa z patelni, rozkładamy podzielone na mniejsze kawałki filety, połówki pomidorków koktajlowych i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aż tarta się zarumieni, a farsz zetnie.