Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Zielona sałata z makrelą i sosem miodowo-musztardowym

Zielona sałata z makrelą i sosem miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 2 opakowania Doładuj się – Makrelowe fileciki w sosie miodowo-musztardowym z kaparami 110 g
  • 1 opakowanie miksu sałat z rukolą
  • Kilka jabłuszek kaparów w zalewie
  • 1 małe winne jabłko
  • 1 mała kiść jasnego słodkiego winogrona
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy typu dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Krutony (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotowujemy dodatkowy sos, mieszając miód, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie ćwiartki w cienkie plasterki. Jabłuszka kaparów odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Winogrona myjemy i dzielimy na owoce.

Miks sałat z rukolą (rukola jest pieprzna) rozkładamy na dwa talerze, dodajemy jabłka, winogrono, jabłuszka kaparów, skrapiamy lekko sosem. Na wierzch układamy fileciki makreli w sosie miodowo-musztardowym z kaparami oraz krutony (opcjonalnie) i podajemy.