Ryby prosto z morza

Przepisy na filety z makreli

< zobacz pozostałe

Ziemniaki zapiekane z filetami z makreli

Ziemniaki zapiekane z filetami z makreli

Składniki:

  • 2 puszki GRAAL Filety bez skóry z makreli z oliwą z oliwek extra virgin 110g
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego sera typu parmezan
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Puszki rybne otwieramy i 1 łyżkę oliwy z puszki wlewamy na patelnię i dorzucamy cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek siekamy jak najdrobniej i dodajemy na patelnię razem z kaparami i gałką muszkatołową. Przesmażamy dopóki cebula nie będzie lekko złocista. W żaroodpornym naczyniu układamy plasterki ziemniaków, kawałki ryby, cebulę i na wierzch znowu plasterki ziemniaków. Zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem i szczyptą pieprzu, a na całości układamy gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 25 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i rumiane.