Graal > Przepisy > Łosoś > Bułki pysznie nadziane łososiem

Bułki pysznie nadziane łososiem

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mleka w proszku
  • 200 ml wody
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
  • 30 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • puszka łososia (od Graal)
  • 100 g suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • sezam biały i czarny do posypania (może być mak)

Farsz:

  • 30 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • puszka łososia (od Graal)
  • 100 g suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • sezam biały i czarny do posypania (może być mak)

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilkę. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem w proszku i solą. Dodajemy wodę z drożdżami i miękkie masło i wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką, w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz – pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane pomidory, łososia i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta formujemy 12 kulek i rozpłaszczamy je na placki, na środku każdego placka układamy farsz pieczarkowy i zlepiamy, formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze 40 minut. Następnie smarujemy buły rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja pod koniec pieczenia – dosłownie trzy minuty włączyłam funkcję termoobiegu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

Przepis z bloga: Kulinarne Szaleństwa Maniusi Przejdź do strony

Zobacz także