Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Placki z tuńczyka

Placki z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki GRAAL Tuńczyk kawałki w oleju 170g 
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki otrębów (lub bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bazylia suszona
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z oleju. Cebulę drobno siekamy. Serek, tuńczyka i cebulę wrzucamy do miski, wbijamy jajko oraz wsypujemy otręby. Wszystko dokładnie mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z masy formujemy okrągłe, płaskie placuszki. Układamy je na papierze i pieczemy 30 minut w 180°C - po 15 min. z każdej strony.

Placuszki najlepiej podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub majonezowym.