Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1 puszka GRAAL Tuńczyk kawałki w oleju roślinnym 170g
  • 4 jajka
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 sałaty rzymskie baby
  • 1 czerwona cebula
  • 20 czarnych oliwek
  • 8 filecików anchois
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • ocet

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na liście. Pomidorki przekrawamy na połówki, a cebulę na półplasterki. Dla 4 osób - na 4 talerzach rozkładamy liście sałaty, połówki pomidorków, cebulę, oliwki i po 2 fileciki anchois. Z puszki wyjmujemy tuńczyka i rozkładamy go na sałacie. Do puszki z pozostałym olejem wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy.

W niewielkim rondlu gotujemy wodę, wlewamy 1 łyżkę octu. 1 jajko wbijamy do łyżki wazowej. Wodę z octem energicznie mieszamy, tak aby zrobił się wir i w ten wir delikatnie wpuszczamy jajko z łyżki. Białko powinno otulić żółtko. Gotujemy około 2,5-3 minuty, aż białko się zetnie. Ugotowane jajko delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałacie. Tak samo postępujemy z pozostałymi jajkami. Możemy też ugotować jajka w specjalnych silikonowych foremkach.

Na koniec sałatkę polewamy zawartością puszki - olejem z cytryną i podajemy.